Χτίζουμε τη Βοτσαλοφωλιά

με τις αρχιτεκτόνισσες Γεωργία Μανουσογιαννάκη και την Ειρήνη Βαλληνδρά

Εργαστήριο κατασκευής ανθρώπινης φωλιάς με οργανικά υλικά και τεχνικές της Τήνου

για παιδιά δημοτικού 

Στο εργαστήριο ‘Χτίζουμε τη Βοτσαλοφωλιά’ θα εξερευνήσουμε την αρχιτεκτονική μέσα από την κατασκευή μιας ξύλινης φωλιάς σε σχήμα ενός μεγάλου βότσαλου. Η φωλιά εμπνέεται από τους βράχους της Κακιάς Σκάλας και το σχήμα της θα είναι η αφορμή για να μιλήσουμε για τους καμπυλωτούς σχηματισμούς των βράχων που συναντάμε σε διάφορα μέρη της Τήνου. Θα σχηματίσουμε ομάδες εργασίας για να συναρμολογήσουμε την ξύλινη κατασκευή κι έπειτα θα συλλέξουμε υλικά του τόπου για να καλύψουμε τις ανοιχτές επιφάνειες της φωλιάς και να την διακοσμήσουμε. Θα πειραματιστούμε με διάφορες κατασκευαστικές μεθόδους και τεχνικές δόμησης των φυσικών υλικών που μιμούνται το τοπίο και συνδέονται με την τοπική παράδοση, όπως το πλέξιμο των καλαμιών. 

Στόχος είναι να συνθέσουμε συλλογικά ένα αρχιτεκτονικό έργο που μοιράζεται στοιχεία από τη φύση και την παράδοση της Τήνου και να το εμπλουτίσουμε με εργαλείο το παιχνίδι και τις αφηγήσεις των παιδιών. Μέσα από τη συλλογική δημιουργία θα μιλήσουμε για τη γεωμετρία και την κλίμακα και θα ανακαλύψουμε έννοιες της αρχιτεκτονικής όπως το ανοιχτό-κλειστό, το μεγάλο-μικρό, το φωτεινό-σκιερό κ.α.

Οι αρχιτεκτόνισσες Γεωργία Μανουσογιαννάκη και Ειρήνη Βαλληνδρά, προσκαλούν παιδιά δημοτικού και τους γονείς τους σε ένα υπαίθριο εργαστήριο στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας για το χτίσιμο μιας ανθρώπινης φωλιας!